London Architecture


   Londra este unul dintre orașele pe care din tot sufletul îmi doresc să le vizitez. Chiar aș putea spune că e undeva pe la începutul listei (care nu este foarte scurtă). Sunt pasionată de mic copil de arhitectură, iar motivul principal pentru care mi-aș lua și mâine  bilet spre Londra este chiar amestecul nemaipomenit de construcții vechi de secole, ale căror pereți îngălbeniți de soare se întâlnesc pe la colțuri de stradă cu clădirile moderne. Există un farmec aparte în acest mozaic ahitectural, în aceste combinații bizare care, privite în ansamblu, chiar capătă o frumusețe extraordinară.

    Ohh, mai este un motiv pentru care ador Londra, chiar dacă nu am avut încă până acum ocazia să o vizitez: patria lui Sherlock Holmes, locul unde Arthur Conan Doyle a inventat acest personaj genial. Dar, încep să devin melancolică, așa că ne întoarcem la arhitectură :)


    Se presupune că începuturile arhitecturii britanice vin de atunci de când a fost construită prima biserică anglo-saxonă în anul 597. Însă, cu-adevărat spectaculoase mi se par accentele gotice, care au cunoscut o perioadă înfloritoare între 1180 și 1520, importate inițial din Franța, dar care după un timp scurt a căpătat propriul caracter englez. Arhitectura londoneză nu s-a dezvoltat de sine stătător, ea a fost întotdeaună în strânsă legătură cu tendințele din Scoția, Irlanda și Wales, desigur.  Marea Britanie nu a fost atât de atrasă de arta renascentină, deoarece se opunea cu toate forțele bisericii catolice europene și nu voia să adopte stiluri precum Rococo, rămânând fidelă imaginii sale gotice. 
    
    Principala construcție gotică din Marea Britanie este Catedrala Canterbury (anul 603) din localitatea care poartă același nume (și acolo aș dori să mă duc) :) .  Castelele și catedralele construite în această perioadă pot fi întâlnite peste tot în regat și fac parte din patrimoniul țării.





Canterbury


Inside Canterbury


Inside Canterbury



Swiss. Norman Forest's Project







surse poze: www.flickr.com
www.fineartamerica.com






Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu